Educatie

Comunitatile de copii (scoala, gradinita, centru de zi, cresa), constituie un loc favorabil, o pepiniera pentru transmiterea de infectii, prin contactarea a numerosi indivizi intr-o zona relativ mica, favorizand astfel transmiterea agentilor infectiosi rapid.

Asadar mersul la gradinita este, un factor determinant in epidemiologia multor boli infectioase.

Sunt suficienti trei pasi pentru transmiterea de boli infectioase de la o persoana la alta:

  1. Agentul patogen trebuie sa fie excretat de catre persoana bolnava sau subiect purtator asimptomatic (in ordinea descrescatoare frecventei: nas, cavitatea bucala, scaun, piele , urina)

  2. trebuie sa fie transferat la persoanele sanatoase (prin ordin de frecventa: contact aerosoli, direct sau indirect prin obiecte sau o alta persoana)

  3. agentul patogen trebuie sa ajunga la un receptor sensibil cum ar fi: cavitatea bucala, nasul, ochii

MAINILE SUNT PRINCIPALUL VECTOR IN TRANSMITEREA INFECTIILOR

Rolul cel mai important in profilaxia infectililor il are educarea copiilor, de exemplu stranutul in cot sau in batista, spalarea mainilor cu sapun ori de cate ori se merge la baie, sau daca stranuta in palma sau tuseste, evitarea introducerii mainilor in gura etc

Transmiterea de virusuri, bacterii si paraziti de la copii bolnavi sau purtatori sanatosi la persoanele sanatoase se face prin secretiile nazale si orale (stranut), fecale, urina sau a pielii (contact direct sau indirect printr-o alta persoana sau obiect).

Toate acestea explica de ce incidenta bolilor infectioase digestive, respiratorii, si de piele este crescuta in randul copiilor din gradinite.