Medical

Infectiile nosocomiale – o problema reala in sistemul de sanatate publica

Infectiile nosocomiale sunt recunoscute ca fiind probleme majore de sanatate publica din cauza frecventei lor, costurilor de tinere sub control si a gradului de severitate. Riscul de a contacta o infectie in spital este de 7%, adica la aproximativ 100 de persoane internate, sapte dintre ele au o infectie nosocomiala. Aceasta cifra variaza in functie de sectia in care persoana este internata in spital. Se poate ajunge intr-adevar la 30% intr-un departament, cum ar fi resuscitare. Infectiile nosocomiale afecteaza in fiecare an intre 700.000 si un milion de oameni in Franta.

Acestea complica intre 5-19% dintre internarile din spitale si pana la 30% dintre pacientii din terapie intensiva. In medie, aceste infectii pot prelungi spitalizarea cu pana la 4-5 zile.

Se estimeaza ca aproximativ 9.000 de decese pe an sunt cauzate de infectiile nosocomiale.

Tipuri si originea acestora

Infectiile nosocomiale sunt de doua tipuri:

- Infectiile endogene apar atunci când pacientul este infectat cu agenţi patogeni proprii. Acestea apar atunci când starea de sănătate a unui pacient este fragila din cauza vârstei, bolilor, tratamentelor şi prezenţa agenţilor patogeni. Infecţiile endogene reprezinta cel puţin 50% din infecţiile nosocomiale.

- Infectiile exogene, indiferent dacă acestea sunt eco-infecţii de la alţi pacienţi, infecţii cauzate de germeni transmisi de catre membrii personalului sanitar, sau infecţii datorate contaminarii mediului spitalicesc.

Originea acestor infectii:

- lipsa de practici de igiena. S-a demonstrat ca o cauza majora de transmitere a bacteriilor este igiena deficitara (in special a mainilor, acestea reprezentand vectorul principal in transmiterea infectiilor nosocomiale, sau lipsa procedurilor de dezinfectie).

- Progresele din domeniul îngrijirii medicale şi chirurgicale, ca, de exemplu, proceduri din ce în ce mai invazive şi tratamente care pot fi surse potenţiale de infecţie.

Proporţia de tulpini de bacterii multirezistente care provoaca aceste infectii nosocomiale in spitale este in crestere, dintre acestea un procent de 35% este reprezentat de stafilococi methicilline-rezistenti (MRSA), şi rezistenţa de Klebsiellas la beta-lactamine este destul de comuna.

Costul pentru tratarea acestora este mult mai scump decât prevenirea

Infectiile nosocomiale au un cost suplimentar foarte mare, mai ales din cauza spitalizarilor mai lungi (4 zile în medie), terapiilor anti-infecţioase şi examenele de laborator necesare pentru diagnosticul şi monitorizarea infecţiei. Se estimează că o nouă infecţie creşte cu aproape două săptămâni perioada de spitalizare într-o unitate de chirurgie ortopedică, şi cu 300% costurile de îngrijire a pacientului. Diverse studii disponibile indică un cost la scară foarte largă, de la o medie 340 de euro pentru o infectie urinara la 40 000 de euro pentru o bacteriemie severă în terapie intensiva. Astfel, estimările variază mult în funcţie de zonele anatomice ale infecţiei, tipul de germeni, bolii de bază, şi, de asemenea, de tipul unităţii spital. Dacă vom aplica un cost suplimentar valoarea medie variind de 3500 la 8000 de euro per infecţie la anual 750 000 de infecţii nosocomiale, vom ajunge la o cheltuiala totală de 2.4 – 6 miliarde de euro. Scăderea numărului de infecţii cu 10% ar duce la economii în valoare de 240 – 600 milioane de euro, adică până la 6 ori efortul de prevenire a spitalelor, care este de aproximativ o sută de milioane de euro.

Acest calcul rapid arată contrastul covarsitor intre costuri generate de non-calitate si preventie.

Spitale publice şi private, cabinete medicale, laboratoare

Aceste institutii primesc în mod regulat pacienţii care transporta agenţi patogeni şi au adesea o imunitate afectată. Pentru a reduce sau elimina potenţialul de infecţii, suprafeţele cu care pacientul poate să fie în contact ar trebui să fie curăţate şi dezinfectate. Este esenţial ca aceste institutii să deţina un sistem eficient pentru dezinfectarea / sterilizarea 100% a suprafetelor (saloanelor pentru pacienţi, cabinetelor etc).